Ψυχοθεραπεία

Ηψυχοθεραπεία με ψυχαναλυτικό πρίσμα είναι μια δημιουργική διαδικασία διερεύνησης της προσωπικής αλήθειας και της επιθυμίας του ατόμου που απευθύνεται σε αυτή.

Σε αυτά που λέγονται υπάρχει μια πιο βαθιά επιθυμία η οποία συγχρόνως μπορεί να είναι καλυμμένη με άγχος. Γι αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει μια έκφραση που γίνεται δεκτή με εμπιστοσύνη μέσα σε ελεύθερες συνομιλίες στο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο. Μέσα από αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και το αίσθημα της ασφάλειας, οι ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις επιτρέπουν στις καλυμμένες συναισθηματικές δυνάμεις, που είναι σε σύγκρουση και προκαλούν άγχος, να βρουν μια διέξοδο. Στην πορεία απομένει στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο να τις διευθύνει.

Στόχος είναι να φωτισθούν και να αποκαλυφθούν εκείνες οι ασυνείδητες διεργασίες που δρουν εν αγνοία του ατόμου και περιορίζουν την ελευθερία του.

Με την παρουσία του ο ψυχοθεραπευτής θα βοηθήσει αυτόν που του απευθύνεται να αρθρώσει το αίτημά του, να μπορέσει να βρει τη θέση του σε σχέση με την ιστορία του για να μπορέσει εν τέλει μέσω αυτής της διαδρομής να δοθεί ένα νόημα και να γίνει δημιουργικός στη ζωή του. Δίνεται, τελικά, η ευκαιρία στο άτομο να συναντήσει και να φροντίσει τον εαυτό του.

Η ικανότητα του αγαπάν και του εργάζεσθαι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης ιδιότητας.
Sigmund Freud

photo