Ενήλικες
Ο «εαυτός» δεν είναι το κέντρο μας, ούτε κάτι απροσπέλαστο, κρυμμένο στο βάθος του είναι μας. Υπάρχει στον ενδιάμεσο χώρο, ανάμεσα στο μέσα και το έξω, στο εγώ και το μη-εγώ, στο παιδί και τη μητέρα, στο σώμα και τη γλώσσα.
J. B. Pontalis
J. B. Pontalis
Aυτό που μπορεί να φέρει κάποιον στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή είναι:
-
H επανάληψη, πολλές φορές η επιδείνωση και η αύξηση των δυσκολιών και των άβολων συναισθημάτων που κάποιος νιώθει μέσα του.
-
Τα άγχη και κάθε είδους αναστολές, οι συναισθηματικές ή/και οι επαγγελματικές αποτυχίες αποτελούν πηγή αποριών όσον αφορά τον εαυτό.
-
Η αίσθηση του να μην μπορεί κανείς να κάνει βήματα μπρος ή ένα αίσθημα «ακινητοποίησης» που εμποδίζουν τον τρόπο λειτουργίας στην καθημερινότητα είναι πολλές φορές λόγοι για να κλεισθεί ένα πρώτο ραντεβού.
-
Το αίσθημα της κατάθλιψης και της υποτίμησης, του κενού και της θλίψης αποτελούν μια πολύτιμη ένδειξη της απαραίτητης επεξεργασίας του ψυχισμού σ’ ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.
-
Για τα σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται, φεύγουν και επανέρχονται σε διάφορες φάσεις της ζωής είναι καλό να αναρωτηθεί κανείς για τη λειτουργία τους, παρόλο που μπορεί να έχουν αντιμετωπισθεί ιατρικώς.
-
Επίσης, σε περιπτώσεις που είναι έντονη η δοκιμασία για τον καθένα, έχει εμφανισθεί η ανάγκη να αναρωτηθεί κανείς πάνω στην πορεία της ζωής του και να προσπαθήσει να φωτίσει κάποιο δυσνόητο κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας. Τέτοιες καταστάσεις αφορούν συνήθως μια απώλεια, ένα πένθος, κρίση στο γάμο, διαζύγιο, θέματα συγκρούσεων στις οικογενειακές σχέσεις (με γονείς, με αδέρφια, με παιδιά) και προβλήματα στην εργασία.